21 december 2012

VN 12-12-2012 Libanon-ontmoetingsdag 2013


Zaterdag 19 januari 2013, vindt er voor de vierde keer een Libanon-ontmoetingsdag plaats in "de Treffer" in Eindhoven.
Iedereen is vanaf 11.00 uur welkom.
Unifil merchandising aanwezig.
Van 17.00 uur tot 19.00 uur optreden van Michael Robinson
Aanmelden voor deze dag   : info@svbzo.nl

Geschreven door Roy Meelhuysen   


BRON

VN 10-12-12 Avondwake Veteranen De Treffer

De Treffer maandagavond 10 december. 

Als aanloop op de uitzending ‘Gesneuveld’ een overdenking met Aalmoezenier Liduina van den Broek.
De aalmoezenier heeft het gedenkboek vanuit Afghanistan meegenomen waarin alle 25 gesneuvelden in staan vermeld. Een indrukwekkende overdenking waarbij de tekst en een gedicht uit het gedenkboek wordt voorgelezen. Bij het opnoemen van de namen van de gesneuvelden wordt er een kaarsje aangestoken. Daarna gezamenlijk naar de documentaire kijken. Circa 16 veteranen waren aanwezig.
De 29 jarige Rory komt nog op de valreep binnen. “Ik was elders in het gebied aan het werk tijdens de ramp ceremony in Tarin Kowt en heb geen afscheid kunnen nemen.
Goed dat ik hier bij kan zijn”, aldus Rory.

Geschreven door Eric Nettekoven 


4 december 2012

ED 03-12-2012 'Boek Marco Kroon helpt de veteraan'

Marco Kroon (r.) ontmoet in De Treffer een veteraan. foto Jurriaan Balke

Bij zijn bezoek aan veteraneninloop De Treffer in Eindhoven, waar hij zijn boek 'Leiderschap onder vuur' signeerde, kreeg de 'Oirschotse' kapitein Marco Kroon zaterdag een pluim voor het boek. Voorzitter Huub Vleeshouwers van de Stichting Veteranen Brabant Zuid-Oost zei dat het 'veel veteranen zal helpen met het vertellen en verwerken van hun eigen ervaringen'.
Kroon heeft sinds juni het commando over de Charlie 'Beren' Compagnie van het 17e Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (17 Painfbat) in Oirschot. Hij schreef het boek naar eigen zeggen vooral voor bevelvoerders. Kroon staat zelf bekend als een 'harde' voor zijn ondergeschikten. Zeker in het begin. "Tot ze begrijpen wat ik bedoel."
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.


ED -1-12-2012 Marco Kroon signeert boek in Eindhoven

Marco Kroon. Foto: ANP

In de Eindhovense veteraneninloop De Treffer signeerde kapitein Marco Kroon (42) zaterdagochtend zijn vorige week verschenen boek 'Leiderschap onder vuur'.
Bekijk ook...
Enkele tientallen mensen maakten van de gelegenheid gebruik om het boek van een persoonlijke boodschap te laten voorzien door de militair die in 2009 met de Militaire Willems-Orde is onderscheiden. Dat is de hoogste militaire onderscheiding in Nederland. Kroon was de eerste militair sinds 1955 die de onderscheiding kreeg.
De Bosschenaar is sinds juli dit jaar commandant van de Charlie 'Beren' Compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (17 Painfbat.) Hij zei zaterdag te hopen dat zijn boek de huidige en toekomstige militairen inspireert 'om hun belangrijke taken in binnen- en buitenland eervol en naar beste vermogen te vervullen'. 
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.


BRON  

ST040 30-11-2012 Marco Kroon naar Veteranenhuis


Kapitein Marco Kroon komt morgen naar het Veteranenhuis in Eindhoven om over zijn boek 'Leiderschap onder vuur' te praten.


Marco Kroon naar Veteranenhuis
Het Veteranenhuis is een plaats waar oude en jonge veteranen elkaar kunnen ontmoeten en hun ervaringen en gevoelens kunnen delen.

Kroon heeft zijn boek opgedragen aan collegamillitairen die gewond raakten tijdens millitaire missies. In het boek vertelt hij over de morele dilemma's waar hij als millitair mee te maken kreeg.

Militair Marco Kroon kreeg van de koningin de Militaire Willemsorde zijn heldhaftige optreden tijdens een missie in Afghanistan.

Tegenwoordig is hij commandant van de C-compagnie van het 17e Pantserinfanteriebataljon in Oirschot. Hij heeft de leiding over 200 mensen.


27 juni 2012

VET 02-05-2012 Koninginnedag 2012 in de "Treffer"

Op deze dag hebben veteranen en andere vrijwilligers mee gedaan met de vrijmarkt op de voorplaats van ons Inloophuis "de Treffer".
De opbrengst was voor de Treffer.
Ook de stichting Veteranen met een Hart hebben mee gedaan met deze actie. Op twee locaties stonden zij met koopwaar.
Ze zijn zelfs met een ijskar de straat op gegaan. Het geld dat zij hebben opgehaald gaat gedeeltelijk naar de Treffer en gedeeltelijk wordt hiervan het scholenproject in Bosnië gefinancieerd.
Ook heeft onze beheerder Jan Coolen aan belangstellenden een rondleiding in de Treffer gegeven.
Een groot succes dat voor herhaling vatbaar is.
Voor een uitgebreide fotoreportage kijk op onze Fotogalery.



8 mei 2012

ED 17-04-2012 Wakker worden in koud Nederland

De huiskamer van De Treffer, het veteranenhuis in Eindhoven, hangt vol met herinneringen aan missies.
Uit Nieuw Guinea, Libanon, Bosnië, Irak en Afghanistan kwamen schildjes, foto's, vliegtuigjes, kaarten en andere attributen. Drie keer in de week is het statige pand in de binnenstedelijke wijk De Bergen de huiskamer van gelijkgestemden, jong en oud. De oudste bezoeker is in de negentig, de jongste is dertiger. Ze zijn met vierduizend veteranen in totaal en komen uit de hele regio.

Wat is de functie van het veteranenhuis?
"Hier krijgen uitgezonden militairen een warm welkom en een luisterend oor. Hun verhalen worden gedeeld én herkend", zegt Huub Vleeshouwers. Bijvoorbeeld op de eerste donderdagavond van de maand. Dan wordt er samen gegeten. Want overeenkomsten tussen het leven tijdens een uitzending en het leven in Nederland zijn er nauwelijks. Dat weet ook Vleeshouwers, , die dinsdag Roy Meelhuysen opvolgt als voorzitter van de stichting Veteranen Brabant Zuid Oost, na uitzendingen naar Bosnië en Afghanistan. "Ik ben in gebieden geweest waar kinderen van vier jaar bedelen. Waar steden kapotgeschoten zijn en waar verschrikkingen hadden plaatsgevonden of zouden gaan plaatsvinden. Eenmaal terug worden veteranen wakker in een koud Nederland, vol wetten en regels. Je mag niet harder rijden dan vijftig, moet wachten voor loketten en bent een van de velen."

Hoe anders is dat op missie?

"Daar is de saamhorigheid en het collectieve vermogen groot. Dat schept een band. Hier is het 'ik' voor en 'ik' na."

Ik hoor het velen zeggen: een beroepsmilitair weet toch dat ie kan worden uitgezonden.

"Dat wordt veteranen vaak voorgehouden. En dan mogen ze niet meer zeuren? Zij nemen beelden mee van gevechtshandelingen of hebben geschoten of erger: mensen gedood. Verrekte lastig om dat uit te leggen. Niemand zit hier op verhalen te wachten. Of de buurman denkt: daar heb je hem weer."

Hoe hebt u zelf de overgang van missie naar Nederland ervaren?

"Acclimatiseren heeft me zeker een halfjaar gekost. Ik probeerde snel in te burgeren, maar dat lukt niet. Doordat achterblijvers voor zichzelf moeten zorgen, geven militairen dingen weg. Zoiets futiels als de administratie doen. De zelfstandigheid van achterblijvers gaat ook na terugkomst door. Er moet een nieuwe rolverdeling komen thuis. Dat moet je kunnen. Bovendien kost dat tijd. In mijn tijd was er nog geen veteranenhuis. Voor oudere veteranen was de overgang nog abrupter. Zij kwamen na drie jaar Indonesië terug en er was geen werk. Sterker nog: hen werd verweten geen bijdrage te hebben geleverd aan de wederopbouw."

In hoeverre hebben uitzendingen u veranderd?

"Dat alles in overvloed aanwezig is en de goede voorzieningen in Nederland springen direct in het oog na terugkomst. De verschillen hebben ervoor gezorgd dat ik meer dan eerst erop hamer dat je eerst spaart voordat je iets koopt en geen eten weggooit."

Waarom is Defensie veteranenhuizen gaan financieren?

"Vanwege de overgang van dienstplicht naar beroepsleger is Defensie zich bewuster geworden van de rol van werkgever. Dat brengt verantwoordelijkheden mee. De veteranenhuizen zorgen voor nazorg na uitzendingen. Veteranen acclimatiseren en ontladen niet langer thuis op de bank, maar in een luxe oord op Kreta. Als beloning, maar ook om te bezinnen."

Wat wordt uw stempel als voorzitter?

"Ik loop hier al rond sinds kort na het begin van dit huis, in 2006. Dit veteranenhuis en onze activiteiten, bijvoorbeeld onze aanwezigheid bij herdenkingen en andere vieringen, tonen dat we bestaansrecht hebben. We moeten ons niet alleen ophouden in dit huis, maar zichtbaar zijn bij bijeenkomsten en herdenkingen."

U schrijft in uw sollicitatiebrief dat u risico's neemt. Welke?

"Wij moeten bereid zijn naar onszelf te kijken. Oudere veteranen zijn gewend parades te lopen. De jeugd voelt daar niet zo voor. Wij moeten de focus verleggen van oud naar jong, zonder dat ouderen afhaken. Daarnaast moet het bestuur leden actief aanspreken op hun aanwezigheid bij activiteiten."

En de veteranen?

"Urenlang kunnen zij verhalen, maar ze moeten ook luisteren. Militairen zijn nogal hiërarchisch ingesteld. Oudere veteranen moeten ook naar de jongere luisteren in plaats van verwachten dat de jonkies wel naar hen luisteren. Daar zal het bestuur op toezien."

'Aardig' is een andere kwalificatie die u uzelf in uw brief toedicht.

"Ik merk dat ik met mijn Brabantse mentaliteit een bruggenbouwer ben tussen 'strijdende partijen' bij Defensie in Den Haag. Ook tussen veteranen is het belangrijk dat je aardig bent. Iedereen verdient een pluim, knipoog, vriendelijke lach of luisterend oor."


BRON  

6 april 2012

GE 26-01-2012 Veteraan ontvangt insigne

De jaarlijkse ontmoetingsdag van de Libanonveteranen wordt zaterdag 28 januari gehouden...


Zaterdag 28 januari komen de veteranen
van de Libanon-missie weer bijeen voor
hun jaarlijkse ontmoetingsdag.

Locatie van de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Libanonveteranen is het veteranen-inloophuis aan de Smitsstraat 17 in Eindhoven.

Tijdens deze dag ontvangt Cor Dedecker het Draag Insigne Gewonden, kortweg DIG. Dedecker is eveneens Libanonveteraan. De uitreiking is om 12.00 uur


BRON

Officiële publicaties 25 januari 2012

BESLISSINGEN REGULIERE PROCEDURE
Geweigerde omzettingsvergunningen
Zaaknummer, Adres/Omschrijving, Datum verzending
11/3636, Smitsstraat 7, omzettingsvergunning t.b.v. 6 onzelfstandige woonruimten, 16-01-2012
11/3637, Smitsstraat 5, omzettingsvergunning t.b.v. 6 onzelfstandige woonruimten, 16-01-2012

De beslissing ligt vanaf vandaag twee weken ter inzage op het Inwonersplein (Stadskantoor). Voor adres en openingstijden zie colofon.

Heeft u direct belang bij deze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken, nadat het besluit aan de aanvrager bekend is gemaakt, schriftelijk bezwaar maken. U kunt het bezwaarschrift richten aan burgemeester en wethouders, ter attentie van de sector Juridische Zaken, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.
Heeft u een spoedeisend belang? Het bezwaarschrift houdt de werking van het besluit niet tegen. U kunt naast het bezwaarschrift de voorzieningenrechter vragen om een voorlopige voorziening. Richt uw verzoek aan de rechtbank te 's-Hertogenbosch, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA 's-Hertogenbosch.

BRON