27 januari 2013

HAL 03-01-2013 Eindhovense band Bots pakt de draad weer op

Vijf jaar geleden overleed de Eindhovense muzikant Hans Sanders. Zijn band Bots leeft voort. De nummers voor ee nieuw album zijn klaar. In de jaren tachtig had Bots megasucces in Duitsland. Die jaren herleven op 20 januari als in de Effenaar de documentaire ‘Bots, trekt ten strijde’ in première gaat, een productie van de bekroonde regisseur Frank van Osch.
SuccesstoryHet begon in 1976 met het nummer ‘Zeven dagen lang’. Je hoorde het op straat, in werkplaatsen en fabrieken, je hoorde het overal. Het was de definitieve doorbraak van Bots, een ongeneeslijk linkse band rond Hans Sanders. In 1979 ontdekte Duitsland Bots, waarna een indrukwekkende successtory van start ging. Het repertoire paste naadloos bij het linkse levensgevoel en de actiebereidheid in het Duitsland van die jaren. Optredens vonden plaats in grote concerthallen en ook in de openlucht, soms voor 500.000 mensen. De mannen van Bots waren veranderd in supersterren
 Optreden Bots in Berlijn (2010)

HippiesZe zijn Bots nog lang niet vergeten in Duitsland. ‘Das weiche Wasser’, een nummer van Hans Sanders, is daar nog steeds het lijflied van de vredesbeweging. In Nederland verging het Bots minder goed. In de jaren negentig stonden de activiteiten noodgedwongen op een laag pitje en ook daarna werd weinig vernomen van Bots. “In Duitsland worden bands gekoesterd om hun gedachtegoed”, zegt Rik Polman, de nieuwe zanger van Bots. “Dat is in Nederland toch anders. Geëngageerde muziek werd hier lange tijd ouderwets gevonden, iets voor hippies. Gelukkig komt daar nu weer verandering in. We zien ook steeds meer jongeren bij onze concerten.”
Kapitalisme“Vroeger keek ik altijd bewonderend omhoog naar Hans, en nu mag ik in zijn schoenen staan. Een vreemd gevoel”, zegt Polman. “Inmiddels ben ik er achter hoe groot hij nog steeds is in Duitsland. Een enorme aanhang tot in de verste hoeken van het land. De liedjes die Hans schreef leiden inmiddels een eigen leven. Ze zijn nog steeds actueel. Juist nu weer. De muziek van Bots ging ergens over. De bewapeningswedloop, het ongeremde kapitalisme en het anti-buitenlanderssentiment, dat blijven helaas actuele thema’s. Eigenlijk is er niets veranderd.”



Vol gasHans Sanders overleed in 2007 tijdens de opnames van een nieuw album. Er volgde voor Bots een periode van bezinning, maar die is voorbij. “We gaan er in 2013 vol gas tegenaan”, belooft Rik Polman. “We hebben een aantal prachtige nummers geschreven. Deze maand gaan we de studio in om ze op te nemen. We komen in het voorjaar met een album in het Nederlands en ook een album in het Duits. Verder zijn we door Die Linke, een progressieve Duitse partij, gevraagd om een verkiezingssingle op te nemen. Dat gaan we zeker doen.” Die Linke bezet momenteel 76 zetels in de Duitse Bondsdag en is dus een partij die ertoe doet. Een van de kopstukken is Oskar Lafontaine, de voormalige minister van financiën.
BonussenHet verschil met vroeger is dat Bots qua creativiteit niet langer drijft op het onmiskenbare talent van Hans Sanders als Nederlandstalige songwriter. “Hans is in principe onvervangbaar. Daar was er maar één van”, zegt Polman. “Daarom werken nu als een collectief. Bijna alle bandleden schrijven nummers. Uiteraard blijft Bots een maatschappijkritische band. Een van de dingen waar ik me dood aan erger zijn bonussen voor bankiers. Als ik een groot optreden heb gehad en me helemaal uit de naad heb gewerkt, krijg ik ook geen bonus. Terwijl die jongens in de krijtstreeppakken ongestraft de economie naar de knoppen mogen helpen.”
BenieuwdDe meermalen bekroonde filmregisseur Frank van Osch, winnaar van de Heineken Cultuurprijs 2012, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de documentaire ‘Bots, trekt ten strijde’. De première van de 56 minuten durende documentaire is op 20 januari in de Effenaar, gevolgd door een optreden van Bots. “We zijn razend benieuwd”, zegt Polman. “We hebben de film nog niet kunnen zien. Dus wordt het voor ons ongetwijfeld een verrassing.” Dat kon wel eens kloppen, want de documentaire gaat niet alleen over de muziek van Bots, maar geeft volgens de maker ook een beeld van een groep muzikanten die zich overgeeft aan ongein, ruzie, machtsstrijd en  geldkwesties, kortom de gebruikelijke ordinaire toestanden die doorgaans niet in beeld komen.
Tekst door Sjoerd Punter