23 november 2014

ED 26-06-2014 Veteranen uit regio geëerd tijdens landelijke bijeenkomst

 Wiel Ramakers. foto Kees Martens


Tijdens de tiende Nationale Veteranendag staan zaterdag 28 juni ook oud-strijders uit de regio in de schijnwerpers. Oud-Eindhovenaar Wiel Ramakers (92) is aanwezig bij de openingsceremonie in de Haagse Ridderzaal op het Binnenhof.
Ramakers vocht als marinier tijdens de slag om Rotterdam in 1940. Hij is een van de laatste vier nog in leven zijnde 'Zwarte Duivels'. Zijn bestaan was tot voor kort bij Defensie niet bekend. In februari van dit jaar ontving het ministerie een brief uit Canada, waar Ramakers sinds 1951 woont. Zijn verpleegster had de verhalen over 'Rotterdam' aangehoord en besloot dat zijn heldendaden bekend moesten worden in zijn geboorteland. Daarop regelde Defensie een vlucht en ontvangst en dus ook aanwezigheid tijdens de Nationale Veteranendag.
Daarnaast krijgt Hans van den Boogaard uit Eindhoven speciale aandacht in Den Haag. Van den Boogaard vocht in de jaren tachtig in Libanon. In Eindhoven zette hij in 2008 het Veteranen Ontmoetingscentrum 'De Treffer' op.
Nationale Veteranendag is in 2005 ingevoerd om Nederlandse 'oud-strijders voor de vrede' te eren. Voorheen werd in Wageningen elke 5 mei het veteranendefilé afgenomen door wijlen prins Bernhard. In Den Haag neemt koning Willem-Alexander zaterdag een defilé af van 5000 militairen. Het staatshoofd neemt ook op het Binnenhof een bundel in ontvangst met daarin tien veteranenverhalen. In de Ridderzaal vindt de openingsceremonie plaats in aanwezigheid van Willem-Alexander, premier Rutte en minister Hennis-Plasschaert. Daarna volgen medailleuitreikingen, een vliegshow en het defilé.

Geen opmerkingen: